Lassan azért Csányi Sándor is elgondolkozhatna a lemondáson

2017. november 10. 00:32 - Hello Magyarok!

csanyi_sandor.jpg

Napra pontosan öt hónap telt el az andorrai zakó óta, erre mire érek haza? Luxemburg két gólt rúgva veri a magyar válogatottat. Értem én, hogy mindig mindenki más a hibás, meg a körülmények, és az akármi, de azért lassan Csányi Sándor is elgondolkozhatna a lemondáson.

Amikor egy naptári év alatt, de akár azt is írhatnám, hogy öt hónap alatt két ilyen gyenge válogatottól is vereséget szenved Magyarország, arra nem nagyon van magyarázat. Ott valami nagyon nincs rendben. Lássuk be: ha nem lett volna a tavalyi EB-kijutás és ott az a három jobban sikerült meccs, Csányi Sándor tulajdonképpen semmit nem tudna felmutatni és valószínűleg minden idők legrosszabb teljesítményt nyújtó MLSZ elnökeként lenne hivatalban még ma is.

Elképzelhető, hogy Csányi egy remek üzletember, de napnál is világosabban látszik, hogy a magyar foci nem az a biznisz, ami fekszik neki. Tulajdonképpen nincs olyan terv vagy ígéret, ami a regnálása alatt teljesült volna, így igazából nem is lehet túlságosan komolyan venni a kijelentéseit. Jelen pillanatban annyira esetleges minden a magyar fociban, mint a ruletten. És Csányi Sándor rendre rosszat húz.

Ne menjünk messzire, kezdjük a Luxemburg és a Costa Rica elleni meccsekkel. Teljesen nyilvánvalóan azért kötötte le az MLSZ ezt a két meccset az év végére, mert azt remélték, hogy ezeket a csapatokat valahogyan majd csak megverjük és habár pocsék volt az egész év, de legalább a végén a két várható győzelem kicsit szépít rajta. Hát nem jött be a terv. Úgy értem, ez a terv sem.

Ez a két meccs valójában egyetlen embernek kellett volna és az Bernd Storck. Akit egyébként már az Andorra elleni vereség estéjén azonnali hatállyal ki kellett volna rúgni, ehelyett még hosszú hónapokra bizalmat szavazott neki Csányi Sándor és az általa vezetett szövetség. És lekötötték a két novemberi barátságos meccset is, mert úgy számoltak, hogy ennél lejjebb már nincs és Storckot pozícióban tartják a hátralévő meccsek, vagy legalább az azon mutatott játék. Luxemburgot biztosan verjük, Costa Rica ellen meg majd a húszezres teltház valahogy kiszurkolja a győzelmet a Groupamában. Csakhogy Storckot meneszteni kellett, akkora volt az elégedetlenség és a szurkolói nyomás, hogy menthetetlen volt az EB-hős szövetségi kapitány. 

Október 17-én lemondott Bernd Storck (gyakorlatilag valószínűleg erősen javasolták neki, hogy ő mondjon le), és ami az innen következő három hétben történt, az tökéletes bizonyítéka annak, hogy milyen hatalmas fejetlenség és kapkodás van az MLSZ-ben, komolyabb elképzelés és stratégia nélkül. 

Előbb Storck lemondása után három nappal, október 20-án kinevezik az évből hátralévő két felkészülési meccsre ideiglenes kapitánynak Szélesi Zoltánt. Ebből már lehet tudni, hogy a háttérben zajlik a végleges megoldás keresése, és Szélesivel nem terveznek hosszú távon, bármi legyen is a novemberi meccsek eredménye. Valószínűleg mindenkinek derült égből villámcsapás volt, hogy újabb tíz nap elteltével már meg is van a Szélesi után következő szakember.

Georges Leekenst október 30-án jelentik be. Tehát Szélesi már úgy ismeri az utódját, hogy még egy edzést sem vezényelt a csapatnak. Újabb meglepetés, hogy Leekens erre a két meccsre még nem ül a kispadra, hanem Szélesi vezényel. Csapatépítésről tehát felesleges beszélni, akkor meg tulajdonképpen mi értelme is van a két barátságos meccsnek? Látszólag semmi. Storcknak már mindegy, Szélesinek tökmindegy, Leekensnek még mindegy. 

Csányi Leekens kinevezésénél közli, hogy a jelentősebb eredmények nélkül, átlagosan egy-másfél évet egy-egy kispadon töltő belga volt végig a kiszemelt a magyar válogatott élére. Ha ez így volt, akkor talán néhány nappal előbb is megállapodhattak volna és már Leekens irányításával, valóban hasznos felkészülési meccsként funkcionálhatott volna a Luxemburg és a Costa Rica elleni két mérkőzés.

Miután Luxemburg 2:1-re legyőzte a magyar válogatottat, Csányi Sándor a meccs után úgy nyilatkozik, hogy ezért kell új szövetségi kapitány a magyar válogatottnak. Nem mintha az éppen ezen a meccsen debütáló új szövetségi kapitányt nem Csányi Sándor nevezte volna ki, kevesebb mint egy hónappal korábban... 

Csányi 2010-ben lett a Magyar Labdarúgó-szövetség elnöke. Azóta nem igazán volt sikeres a szövetségi kapitányok kiválasztásával (sem). Egervári Sándorral kezdett, aki a Csányi-éra második legsikeresebb kapitánya volt, 50 százalékos győzelmi mutatóval. Egyben ő volt a legtovább a válogatott élén Csányi Sándor regnálása alatt. A sorsát az emlékezetes hollandiai 8:1 pecsételte meg, de neki még volt lélekjelenléte, és az irgalmatlan verés után azonnal lemondott.

Bernd Storcknak ez a sokkal fájóbb andorrai 1:0 után komolyan eszébe sem jutott. Ha a statisztikát nézzük, a német volt Csányi legrosszabb húzása: csupán 32 százalékos a győzelmi mutatója, de vele jutottunk ki az EB-re, ahol minden várakozást felülmúlóan teljesítettek Dzsudzsák Balázsék. Az EB után azonban jött a Feröer elleni idegenbeli döntetlen, majd a vereség Andorrában, végül a svájci kiütés és a Feröer elleni kilátástalanság. Storcknak Andorra után kellett volna lemondania - azonnal.

Örökre emlékzetes marad az a döbbent csend, ami Pintér Attilát fogadta a kinevezése alkalmából rendezett sajtótájékoztatón. Az újságírók sem igazán értették, hogy mi és miért történik, és velük együtt egy ország képedt el a döntésen. Csányi magabiztos volt, Pintér pedig már az első meccsén bizonyította, hogy alkalmatlan a feladatra. Az első tétmecs után pedig rögtön mennie kellett. A válsághelyzetben a felnőttcsapatot még soha sehol korábban nem dirigáló Dárdai Pált nevezték ki ideiglenes szövetségi kapitánynak, aki a berlini Hertha utánpótlásában végzett munkája mellett próbálta megoldani a feladatot. A dolog annyira jól sikerült, hogy tulajdonképpen kijelenthetjük: a magyar válogatott nevelte ki a Hertha BSC következő vezetőedzőjét. 

Említsük meg Csábi Józsefet is, aki a Csányi által oly kedvelt ideglenes vagy megbízott kapitányi posztot kapta egy meccs erejéig még 2013-ban.

És néhány nap múlva pedig már a komolyabb nemzetközi tapasztalattal, ám jelentősebb eredmény nélkül érkező Georges Leekens lesz a szövetségi kapitány.

Összességében a hetedik, akit Csányi Sándor nevezett ki 2010 óta. 

Ez átlagosan évente egy szakvezetőt jelent. Ebből azért elég sok minden kiolvasható, csak egy hosszú távú terv és annak határozott végigvitele nem. Ha Leekens hozza a papírformát, akkor 2018 végén, de legkésőbb 2019 nyarán már nem ő irányítja a magyar válogatottat. De hogy Csányi akkor még bőven pozícióban lesz, az most elég biztosnak tűnik. 

Pedig lassan tényleg elgondolkodhatna a lemondáson. Nem azért, mert van jobb jelölt, hanem azért, mert ennyi kudarc nem fér bele. Hiába az EB-szereplés, összességében a magyar foci Csányi eddigi hét éve alatt egy szemernyit sem lépett előre, sőt,  történetének legsúlyosabb (Hollandia 8:1) és legfájóbb (Andorra 1:0, Luxemburg 2:1) vereségeit is ebben az időszakban szenvedte el. 

A szövetségi kapitányokkal kapcsolatos elképzelései, a hatalmas várakozások rendre kudarcot vallottak. Az NB1-es meccseken általa vázolt tízezres átlagnézőszám köszönőviszonyban nincs a valósággal. Jó, ha összesen ennyi embert össze tudnak hazudni a klubok a fordulónkénti hat meccsre. A folyamatos kijutásról a nagy tornákra nem érdemes beszélni, egyre nyilvánvalóbb, hogy a franciországi csoda kizárólag a szerencsés sorsoláson (selejtezőcsoport, pótselejtező, EB-csoport) múlt. A klubcsapatoknak esélye sincs csoportkörbe jutni a nemzetközi kupákban, már annak is örülhetünk, ha augusztusban van még versenyben lévő magyar csapat. A külföldi klubok az EB-szereplés után sem igazoltak magyar játékost, ami már önmagában beárazta az általunk fényes eredménynek titulált csoportgyőzelmet, és egyben kritika is az utánpótlás-nevelésről. A válogatott egy év alatt akkorát zuhant a világranglistán, amiért máshol minimum a szőnyeg szélére állítják a sportágért felelősöket, nem pedig még büszkén feszíthetnek a díszpáholyokban.

Papírra vetett álmok vannak, mindig is lesznek. Viszont egyelőre úgy néz ki, az MLSZ jelenlegi vezetésének elképzelése sincsen arról, hogyan is kellene a gyakorlatban nekikezdeni ennek a hosszú évek óta ígérgetett reformnak. 

(Fotó: index.hu)

Szerző: mick

Tetszett a poszt? Kövess minket Facebookon is! 

komment
Címkék: foci

A bejegyzés trackback címe:

https://hellosport.blog.hu/api/trackback/id/tr9813224093

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

a Nanga Parbat rabjai 2017.11.10. 20:19:07

A rendszer romlott és senkinek nem áll érdekében megreformálni

Klemmy 2017.11.10. 20:43:11

Tippmix. A haverok megint jól kerestek.

Vlad Tepes a jófiú 2017.11.10. 23:16:09

Szerintem is el kellene gondolkodnia a jövőjén. Már legalább 8 meccsen nem lőtt gólt.

chrisred 2017.11.11. 07:02:02

@Vlad Tepes a jófiú: Ja, hiszen Storckot is ezért rúgta ki. Pont egyforma esélyük volt a gólszerzésre.

Leptis Magnaq 2017.11.11. 08:10:50

Csányi is romlott! Nem ért a focihoz, csak a lopáshoz! Lopásból nem születnek jó focisták, sem gólok! Az OTP- nél alkalmazott, lenyúlok mindent pénzt, nem alkalmazható a focinál! A kutyaütők pénzért sem tudnak focizni!

Pilotax 2017.11.11. 08:38:36

A cím első szavával mélységesen nem értek egyet!!!

morph on deer 2017.11.11. 10:23:27

Az még tényleg nem tűnt fel senkinek, hogy egyszerűen csak ennyi van a “dicsőséges nagy magyar labdarúgás” nevű ábránd mögött?

Nem megy jobban, ez a helyzet.

Lehet cserélgetni fűt-fát, lehet megduplázni a fizetéseket, lehet még néhány száz milliárd közpénzt beleölni, ez akkor se lesz jobb!

Ennyi van ma a magyar fociban, ideje lenne már felfogni végre!

Hefe 2017.11.11. 11:55:51

jo kis osszefoglalo. Amig a magyar fociba szamolatlanul ontik az allami milliardokat, ugy, hogy senkit nem kernek szamon, nyilvan csak egyre rosszabb lesz a helyzet.
Ha egy ilyen csany-fele "uzletember" ugy vezet egy futballszovetseget, hogy egy andorrai vereseg utan kijelenti, hogy nincsek elvarasok storckkal szemben a teljesitmeny iranyaban, akkor nyilvan fingja nincs az uzlethez, csak jokor volt jo helyen, igy lett belole az orszag leggazdagabb embere.

zaphodbeebthe1st 2017.11.11. 12:35:37

A szövetségi kapitány hozott anyagból dolgozik, ráadásul rövid időt tölt a játékosokkal. Őneki a játékosanyagból egy működő csapatot kell kreálni, európai korszerű támadási és egyéb taktikai formációkat MEGKÖVETELNI! Nem tanítani! Erre neki nincs lehetősége, ez a nevelő klubok feladata. Feladata lenne reális dolgokat mondani, pl. 89%, hogy nem jutunk ki a következő világversenyre az elérhető állománnyal, vagy pl. minden köztes időmet az egyes klubok szakmai munkájának tanulmányozására fordítom, stb. Ugyebár ilyen szövegekkel nem lehet itt senki szöv.kap.

HaD 2017.11.11. 13:41:33

Elöször is. Ez a csányi nem banki szakember. A 80-as évek második felében a demján féle Hitel Bank-ban kisz titkár volt a föállása. Semmi de semmi szakmai munkát nem végzett,nála jóval felkészültebb fiatal vezetök semmire nem vitték de a kisz titkári tapasztalataival ilyen "zseni" lett. Már az is megérne egy misét hogy az OTP-t milyen körülmények közt zsebelte be...egy normális világban ez lenne az elsö amit sürgösen tisztáznia kellene. Nota bene a demján féle Hitel Bank járt az élen amikor a magyar vállalkozásokat 40%-os hitel kamattal lepadlóztatták hogy aztán matolcsi privatizációs kormánybiztos el tudja kótyavetyélni(hogy finoman fejezzem ki magam)...csányi tanonc dolga a "verseny" helyzet szimulálása volt...ugyan olyan pénzügyi termékekkel mint a demján féle bank. Ami az OTP-t illeti kizárólag azért maradhatott fenn mert az emberek egyszerüen nem találkoztak igazi versenyhelyzettel a bankok között.
csányi a Hitel Bank buli csapatában szerepelt mint olyan aki akkor álhatott be ha mára csapat hat góllal vezetett...számára a foci annyi, hogy a hatalomra került orbán a fociban találta meg a macsóságának mázát és csányi meg pénzeli a qrva szinvonalas magyar bajnokságot(OTP Liga/Merkantil Liga...ez utóbbi is az OTP leánya)...cserében sütögetheti a privát kis pecsenyéit.
A válogatott EB-s "tündökléséröl" meg annyit,hogy a Dárdai féle védekezzünk és abból talán adódik kontra lehetöség hozott pontokat a kijutáshoz(ne feledjük a Faröer -nem Francia ország!!!!-elleni kínlódást)...az EB-n az osztrákok nagyarcoskodtak a portugálok 2.-ok akartak lenni...Islan ellen meg az 1:1 hízelgö volt ránk nézve. Aki csak egy picit is belenéz a német angol pláne spanyol ligák csapat meccseiben annak van némi fogalma az erönléti technikai elvárásokról amelyek a világban mérvadók...már ha van fogalma akkor meg igen csak rózsaszínü szemüveg kell ha lelkesedni akarunk akartunk a fijjug teljesítményéért valjuk be....
Ja és csányi nem fog itt soha lemondani a fentiek miatt:)

HgGina 2017.11.11. 14:09:58

Nem védeném, mert tényleg eltakarodhatna. De azért ez a felvetés is csak a szokásos ostobaság.
Miért is kellene értenie bármilyen sportszövetség elnökének az adott sporthoz?
Egy gyógyszergyár igazgatója is ritkán kiváló gyógyszerkémikus. Egy autógyár főkönyvelője pedig feltehetően nem egy szuper autószerelő.
Miért kellene értenie az MLSZ elnökének a focihoz? Az már inkább érdekes, hogy a válogatottak se értenek hozzá. Először talán őket kellene Szibériáig kergetni!

lajafix1 2017.11.11. 16:09:40

" a klubok a fordulónkénti hat meccsre. A folyamatos kijutásról a nagy tornákra nem érdemes beszélni, egyre nyilvánvalóbb, hogy a franciországi csoda kizárólag a szerencsés sorsoláson (selejtezőcsoport, pótselejtező, EB-csoport) múlt"

ez annyit jelentene hogy akkor innen már nincs lejjebb. Dehogynem!

A francia EB eredményében volt sok munka, a norvégokat nem szerencsével vertük, 5 hét felkészüléssel mentünk az EBre, ezért bírtuk a selejtezőcsoportot.

Persze Csányinak le kelleene vonni a konzekvenciát, még a végén Ovi rajta fogja leverni, hogy a szlovákok fognak az új Puskásban játszani 2020ban(valami 1x0 milliárd építési költség), nem mi.

tireless treehugger 2017.11.11. 17:16:37

Nemcsak az mlsz-ből hanem a politkából is eltakarodhatna.
Az ország került padlóra hogy ne dőljön be a birodalom, százezreknek kellett elvándorolniuk mert nagyon sok pénz a csányi-hernádi-leisztinger-... fasságok megmentésére ment.

csányi takarodj!, vidd magaddal a tolvaj szolgádat is.

sasa.t 2017.11.11. 18:13:27

"A külföldi klubok az EB-szereplés után sem igazoltak magyar játékost, ami már önmagában beárazta az általunk fényes eredménynek titulált csoportgyőzelmet, és egyben kritika is az utánpótlás-nevelésről."

nem is akarnak elmenni! Miért tennék? Itthon is jól keresnek a lényegesen kevesebb munkával és hajtással TAO és egyéb módokon kitömött kluboknál. Ráadásul itt "valakik" lehetnek. Eszük ágában sincs kimenniük, még akkor sem ha híják őket...

Nálam lényegesen okosabbak és hozzáértőbbek többször elmondták:

- Első körben piaci alapokra kellene helyezni a hazai focit és kivonni Orbán támogatását.

- Fel kell menteni szinte az összes utánpótlás edzőt aki "érdemei elismeréseként" került ilyen pozícióba és szakembereket hozni, keresni. Sajnos az X éven keresztül labda kergetés az I. II. ligában még nem jelenti, hogy bárki jó edző lenne. Azt pedig főleg nem, hogy ért a gyerekekhez és tudja őket kezelni, meg tudja szerettetni és ismertetni velük a labdarúgást. Ezt nem kell feltalálni! Ilyen van!

- Fel kell építeni a tehetség gondozás lépcsőit (az akadémiák ebben csak az egyik állomások) és ezt sem kell 0-ról kitalálni. A világban van erre működő process...

Csányi persze hibás, mert ezt feltehetően ő is tudja, csak vagy nem érdekli vagy nem tudja kezelni.

2017.11.11. 18:19:58

Azt a ronda szemölcsöt is leszedethetné az arcáról. Biztos gyakran beleakad valamibe.

bkkzol 2017.11.11. 18:53:18

Lemondhatna vagy nem teljesen mindegy. Szerintem teljesen mindegy a "siker" tekintetében, hogy melyik vén kakadu ül oda vezetőnek. Nagyjából mindegyiknek hasonló ráhatása van a csapatra.

Hefe 2017.11.11. 19:44:16

@HgGina:
"Nem védeném, mert tényleg eltakarodhatna. De azért ez a felvetés is csak a szokásos ostobaság.
Miért is kellene értenie bármilyen sportszövetség elnökének az adott sporthoz?"

persze, a focihoz nem kell ertenie, viszont olyan embereket kell osszeszednie, akik ertenek a focihoz. Ez mar 7 eve nem sikerul neki.

lobaszopiatej 2017.11.11. 20:04:09

Nem személyi kultuszban kellene gondolkodni, hanem rendszerátalakításban.

Pl betiltani mindenfajta állami támogatást, esetleg a TAO-t szép kártyához hasonlóan csak és kizárólag utaztatásra és konkrétan meghatározott nevelési költségre szabadna elszámolni, nem pedig eltüntetni.

elvis56 2017.11.11. 20:22:06

Csányi helyet Sorost segédje pedig a volt KISZ titkár Orbânt a kispadra.
süti beállítások módosítása